2015. március 4., szerda

Bottípusok

Pergető botok:

A pergető bot csak egy összefoglaló elnevezés, ezen a kategórián belül találhatók pl.: a vertikális botok, jerk botok, troling botok, jigbotok, pilk botok, shore game botok, casting botok és így tovább. A pergető botokra jellemző a kis súly, a kiváló kiegyensúlyozottság és a tartós kopásálló gyűrűzés. Hosszuk 1,65-3,30 méter közötti.

Finom szerelékes úszós botok:

Match bot: 3,60-4,5 méteres, sok és magas lábú gyűrűvel szerelt finom szerelékes horgászbot, több olyan, cél specifikus altípussal, mint a lágyabb waggleres bot, a gyors akciójú (Fast action vagy Dtick) bot, vagy a sdiderező bot. Általában steck, de lehet teleszkópos is.
Bolognai bot: kevés de hosszú bottagból álló 5-9 méter hosszú, gyűrűzött finom szerelékes teleszkópos bot, spiccrészén csúszógyűrűkkel.
Spiccbot: 2-9 méter hosszú gyűrűzetlen teleszkópos bot, amely gyors horgászatot tesz lehetővé.
Rakós bot: 7-16 méter hosszú spiccbot, amelynek a felső 3-4-5 tagja (topset) a fárasztásnál leválasztható.
Float bot: hasonlít a match botra, de általában kevesebb gyűrűt szerelnek rá, nagyobb falvastagságú, erőteljesebb. Nagyobb testű halak (márna, ponty) úszós horgászatra készül. Hossza 3,60-4,50 méter közötti.

Fenekező botok:

Feeder bot: 3,30-4,20 méteres rezgőspicces bot nagy távolságú vékony zsinóros fenekezéshez.
Picker bot: 2, 40-3 méteres rezgőspicces bot ultrakönnyű fenekező horgászathoz.
Bojlis bot: Speciális, önakasztós pontyozáshoz, 3,60-3,90 méteres hosszban.

Speciális botok:

Legyező bot: az önsúlyos zsinórokkal történő legyező horgászathoz alkalmas lágy karakterű bot, több altípussal.
Surf/beach bot: hatalmas dobástávolság elérésére alkalmas 3,90-5 méter hosszú tengerparti bot.
Uptide bot: Ugyancsak partközeli tengeri bot, a dagály áramlataiban való horgászathoz. Erőteljes bottest érzékeny, festett vagy üveg spiccel, 2,85-3 méteres hosszban, 10 libra alatti akcióval. Fenekező és úszós harcsahorgászatra, esetleg nádi pontyozásra alkalmas.
Boat bot: a parti zónában hajós horgászathoz használt 2-3 méteres tengeri horgászbot, maximum 50 librás akcióval. Nálunk kuttyogató harcsahorgászathoz vált be.
Lékbot: rövid, 50-70 centi hosszú bot, speciálisan lékhorgászathoz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése