2015. május 18., hétfő

Az 5 legnépszerűbb békés hal

Végeztem egy kis kutatást a hazai békés halakkal kapcsolatban. Kíváncsi voltam, melyek a legnépszerűbb békés halak. Segítségül hívtam a Google különböző eszközeit, hogy megállapítsam, melyik halfajra hány keresés történik egy-egy hónapban. Íme az eredmény.
1. Ponty
Azt hiszem, ez kevesekben okozott meglepetést. Hazánk horgászvizeinek első számú hala a ponty. 
A horgászok 80%-át szerintem csak ez érdekli, a keresésekből legalábbis ez derül ki. Rajongunk a pontyért, egy-egy nagyobb példány köré pedig már külön kultusz épül.
2. Kárász
Ő a személyes kedvencem, a horgásztavak nem is tudom milye. Elpusztíthatatlan, igénytelen és jól fogható. Mindenhol szaporodik, mindenhol megél. Szép de robusztus testarányokkal rendelkező hal. Arany színben igazán pompázatos látvány. Érdemes észben tartani, hogy Magyarországon csak az aranykárász őshonos, az ezüstkárász inváziós halnak számít.
3. Keszeg
Számos alfaja van, gondoljunk csak a dévérre, karika- és bagolykeszegre vagy a vörösszárnyúra. Aki gyerekkorában horgászni kezd, az spiccbottal fog keszeget. Ha nem így lett volna, gyorsan tessék bepótolni, mert igazi élmény a keszegezés. Tegyük még hozzá, hogy a legtöbb horgászversenyen messze a legnagyobb súlyban fogott halfajta.
4. Sneci
A sneci tulajdonképpen nem mindenhol jelöl konkrét halfajt. Magyarország egyes területein inkább az apró halak gyűjtőneve, mely magába foglalja a kis bodorkákat, szélhajtó küszt és apró termetű keszegeket (tulajdonképpen csalihalakat). De maradjunk a szaknyelvnél, a sneci tulajdonképpen a szélhajtó küsz becsületes népies neve. Döbbenet, de valójában a pontyfélék családjába tartozik.
5. Compó
Más néven doktorhal. Gyönyörű zöld pikkelyes testű és piros szemű uszonyos horgásztavaink ritka, különleges lakója. A néphit szerint  a compó testével hozzá dörgölőzik a sérült halakhoz, hogy nyálkájával gyógyítsa sebeiket. Hivatalosan ez ugyan nem nyert bizonyítást, de a gondos tógazda tudja, hogy ha compót telepít, akkor bizonyos betegségek és élősködők eltűnnek a vízből.
Nektek melyik a kedvencetek?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése