2015. május 25., hétfő

Kukorica vagy pellet?

Régóta foglalkoztat a kérdés, melyikkel érdemesebb pontyra pecázni? Miközben a csapból is a pelletek és bojlik folynak mindenféle íz variációban, addig a kukorica és más szemes termény, mintha veszítene népszerűségéből, a partszélre kerül a pontyhorgászatban kiegészítő etetésként. Tényleg ennyire fogósak a mesterségesen előállított csalik? Valóban megéri tízszer-hússzor annyit áldozni rá?
Sokáig természetesnek gondoltam, hogy igen. Ízesebbek, tartósabbak, illatosak. Kellemesek halnak és horgásznak egyaránt. Azonkívül jól is néznek ki, ami nem utolsó szempont! Néhány év elteltével most azt gondolom, mindnek megvan a helye, pozitív-negatív tulajdonsága, amit ha kitapasztalunk, az előnyünkre tudunk fordítani!

Horgászat pelletekkel
A pelletek alapvetően halak számára összeállított takarmánykeverékek, melyek pontosan az igényeikhez, táplálkozásukhoz vannak igazítva. A magas fehérjetartalmú (30% fellett)  pelleteket általában ivadékneveléshez, míg az alacsonyabbakat utóneveléshez használják. Ennek ellentmondani látszik, hogy sok nagy pontyot terelnek szákba fehérje dús csalival, bizonyítva, hogy a nagy halak sem vetik meg az ízes falatokat. Elvégre a nagy pontyok nem a sás rágcsálásától nőnek meg, hanem a vízben található kagylókból származó fehérjétől.
További előnye a pelleteknek, hogy fogósságuk mellett csökkentik a környezeti terhelést, mivel a halak a teljes pellet 90%-át megemésztik és felhasználják.
 Összeszedtem néhány tulajdonságot, amit érdemes szem előtt tartani, amikor pellettel pecázunk:
Sokáig eltartható, nem romlik/erjed/büdösödik meg. Ezt alacsony víztartalmának köszönheti.
Sokoldalú, számtalan összetételben és íz variációban készül.
Többféle képen felkínálható, köszönhetően annak, hogy készül lebegő és puha (soft) pellet is, melyet akár horogra is tűzhetünk.
Jól oldódik, íz anyagait messzebbre juttatja ezáltal könnyebb az etetésre csalni és kapásra bírni a pontyokat.

Horgászat kukoricával
Gyerekkorom óta horgászom kukoricával. A legolcsóbb és legsokoldalúbb csali, amit valaha használtam. Magyarországon ponty úgy nem hal meg, hogy ne evett volna valaha kukoricát. Tógazdaságokban is sokszor ezzel etetik, ezen nő fel, épp ezért jól is fogható vele. Sajnos nem hasznosul olyan mértékben, mint a pellet.
 Azért szeretek kukoricával horgászni, mert:
Szárítva évekig eláll.
Többféle képen elkészíthető, ízesíthető. Gondoljunk csak a mézes, epres és pálinkás verziók fogósságára, de a kefires tejes kukorica is csodákra képes.
Könnyen beszerezhető. Könnyebb felsorolni, hogy hol nem lehet kapni.
Horogálló, amit héjjának köszönhet. Órákig tart a horgon, hajszálelőkén megfőzve is.
Ételfestékekkel színezhető. Van hogy a kék jobban megy egy vízen, mint a sárga.

Konklúzió

A fent felsoroltak mellett számos más érdeme is van egy-egy csalinak, de a tudásom hiányosságai és a cikk terjedelme miatt egyenlőre ennyivel szolgálhatok. Összefoglalásul azt tudom mondani, ha helyén használjuk a csalikat, akkor sikeresek leszünk. Ha nem, a legdrágább pellet is annyit fog érni, mint a horogra hegesztett csapágygolyó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése