Kukorica
vagy pellet?
Régóta foglalkoztat a kérdés, melyikkel érdemesebb
pontyra pecázni? Miközben a csapból is a pelletek és bojlik folynak mindenféle íz
variációban, addig a kukorica és más szemes termény, mintha veszítene népszerűségéből,
a partszélre kerül a pontyhorgászatban kiegészítő etetésként. Tényleg ennyire
fogósak a mesterségesen előállított csalik? Valóban megéri tízszer-hússzor
annyit áldozni rá?
Sokáig természetesnek gondoltam, hogy igen. Ízesebbek,
tartósabbak, illatosak. Kellemesek halnak és horgásznak egyaránt. Azonkívül jól
is néznek ki, ami nem utolsó szempont! Néhány év elteltével most azt gondolom,
mindnek megvan a helye, pozitív-negatív tulajdonsága, amit ha kitapasztalunk,
az előnyünkre tudunk fordítani!
Horgászat
pelletekkel
A pelletek alapvetően halak számára összeállított
takarmánykeverékek, melyek pontosan az igényeikhez, táplálkozásukhoz vannak
igazítva. A magas fehérjetartalmú (30% fellett)
pelleteket általában ivadékneveléshez, míg az alacsonyabbakat utóneveléshez
használják. Ennek ellentmondani látszik, hogy sok nagy pontyot terelnek szákba fehérje
dús csalival, bizonyítva, hogy a nagy halak sem vetik meg az ízes falatokat.
Elvégre a nagy pontyok nem a sás rágcsálásától nőnek meg, hanem a vízben
található kagylókból származó fehérjétől.
További előnye a pelleteknek, hogy fogósságuk mellett
csökkentik a környezeti terhelést, mivel a halak a teljes pellet 90%-át
megemésztik és felhasználják.
Összeszedtem néhány tulajdonságot, amit
érdemes szem előtt tartani, amikor pellettel pecázunk:
Sokáig
eltartható, nem romlik/erjed/büdösödik meg. Ezt alacsony
víztartalmának köszönheti.
Sokoldalú,
számtalan összetételben és íz variációban készül.
Többféle
képen felkínálható, köszönhetően annak, hogy készül lebegő és
puha (soft) pellet is, melyet akár horogra is tűzhetünk.
Jól
oldódik, íz anyagait messzebbre juttatja ezáltal könnyebb az
etetésre csalni és kapásra bírni a pontyokat.
Horgászat
kukoricával
Gyerekkorom óta horgászom kukoricával. A legolcsóbb és
legsokoldalúbb csali, amit valaha használtam. Magyarországon ponty úgy nem hal
meg, hogy ne evett volna valaha kukoricát. Tógazdaságokban is sokszor ezzel
etetik, ezen nő fel, épp ezért jól is fogható vele. Sajnos nem hasznosul olyan mértékben,
mint a pellet.
Azért szeretek kukoricával horgászni, mert:
Szárítva
évekig eláll.
Többféle
képen elkészíthető, ízesíthető. Gondoljunk csak a mézes, epres
és pálinkás verziók fogósságára, de a kefires tejes kukorica is csodákra képes.
Könnyen
beszerezhető. Könnyebb felsorolni, hogy hol nem lehet
kapni.
Horogálló,
amit héjjának köszönhet. Órákig tart a horgon, hajszálelőkén
megfőzve is.
Ételfestékekkel
színezhető. Van hogy a kék jobban megy egy vízen, mint a sárga.
Konklúzió
A fent felsoroltak mellett számos más érdeme is van
egy-egy csalinak, de a tudásom hiányosságai és a cikk terjedelme miatt
egyenlőre ennyivel szolgálhatok. Összefoglalásul azt tudom mondani, ha helyén
használjuk a csalikat, akkor sikeresek leszünk. Ha nem, a legdrágább pellet is
annyit fog érni, mint a horogra hegesztett csapágygolyó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése