2017. február 7., kedd

Tippek és technikák kezdőknek tavi horgászathoz

Függetlenül attól, hogy valaki kezdő vagy tapasztalt horgász, időről időre mindenkinek jól jön egy-két új tipp és technika a halfogáshoz. Kevés a horgászathoz hasonló tevékenység van, ami ennyire kifizetődő, pihentető, versenyszellemet ébresztő vagy éppen frusztráló lenne.


Horgásztechnikák kezdőknek
Hol is kezdjem?
A horgászat elkezdéséhez a legmegfelelőbb terület a saját környezeted. Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy milyen sok lehetőség kínálkozik a környezetükben a tavi horgászathoz. Számtalan helyről tudunk információt gyűjteni, annak érdekében, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő tavat. Ne felejtsük el a helyi horgászboltokat, ahol számos hasznos információt tudnak nekünk nyújtani az elvárásainkat alapul véve. Itt fel is merül egy jó kérdés:
Mi az, amire vágyok?
A családdal kimenni a tóhoz eltölteni egy kellemes napot és kikapcsolódni, miközben megnézed, milyen halak harapnak éppen? Vagy esetleg van egy kiszemelt halfajta, amit minden áron szeretnél kifogni?
Hogy mire szeretnél horgászni, az meghatároz egy két dolgot: milyen tavat válassz, milyen felszerelésre és milyen engedélyekre van szükséged.
Az alábbiakban felsorolunk pár halfajtát és leírjuk, hogy mire is kell számítani a kifogásuknál.
Sügér:
 ez a hal remek választás egy jó kikapcsolódáshoz. Kiváló szórakozást nyújt. Annak ellenére, hogy komolyabb felkészülést nem, helyismeretet és némi türelmet igényel, megéri a fáradozást. Kapáskor könnyen lehet tudni, hogy egy sügér akadt a horogra, mivel szeretnek erőteljesen és agresszíven ráharapni a csalira. A sügérfogáshoz szükséges technika elsajátításához, komolyabban el kell mélyedni a horgászat világában.
Harcsa:
 A harcsa horgászatának hódolhatunk csónakból és partról egyaránt. Érdemes család és társaság nélkül űzni, talán a legnagyobb türelem és felkészültség is ehhez a halfajhoz szükséges. Ha nagyobb példányokra vadászunk felszerelésünk mindig legyen rendben, hibátlan állapotban. Amennyiben éjszakai horgászatra vágysz, a harcsa a tökéletes választás.
Ponty:
 A pontyhorgászat szintén nem feltétlenül igényel komolyabb felszerelést és technikát, annak ellenére, hogy ők is remek küzdelmet garantálnak a horgász számára.

Csuka:
A csukahorgászat felkészülést, türelmet és időt igényel. Azonban az extra energia, amit ráfordítunk megtérül, hiszen komoly kihívást, küzdelmet jelent a kifogásuk. A csukák a partszéli vizek mellett, sokszor a mélyebb vizek akadóit is kedvelik, ezért egy csónakra is szükségünk lehet. Elég finnyás, válogatós halfajta, ezért mielőtt rászánjuk magunkat érdemes egy két új technikát megtanulni, hogy időt spóroljunk. Továbbá fel kell készülni a borotvaéles fogakra is, amik ránk várnak.
Kékkopoltyús naphal:
 a naphal egy remek választás, kis harcias természetéből fakadóan élvezet a kifogása és az íze is finom! Kifogása nem okoz különösebb nehézséget és a szükséges eszközöket tekintve, elegendő egy alapfelszerelés. A kifogásához az alaptechnikák ismerete elégséges. A legtöbb édesvízi tóban megtalálható ez a halfajta és legtöbbször a parthoz közel tartózkodnak így alkalmasak a parti horgászatra is. A naphalak szeretik harapdálni a csalit, majd „elfutni” vele.
Horgásztechnikák a családi horgászathoz
Ne feledjük, hogy nem minden esetben van szükségünk profi horgászfelszerelésre és technikára. Egy kellemes hétvége eltöltéséhez a családdal nem kell más, mint egy egyszerűbb horgászbot, csali, egy tó és máris garantált a szórakozás.
Néhány hasznot dolog, amit érdemes átgondolni
Honnan szeretnék horgászni? A partról? Esetleg csónakból? Egyes esetekben az alkalmazandó technikák eltérőek lehetnek.
Amennyiben partról szeretnék horgászni a következő dolgokra kell figyelni: Elég tiszta a part, hogy kényelmesen hozzáférjünk a tóhoz? Esetleg előfordulhat, hogy fürdeni is lehet a tóban és ez akadályozhat minket? Vajon rendelkezik a tó ideális, horgászatra alkalmas helyekkel? (árnyékos, könnyen megközelíthető részek, padok, stb.)
Csónakos horgászat:
 A kiválasztott tó rendelkezik csónak beengedéséhez alkalmas területtel? Esetleg lehet bérelni csónakot? Ha rendelkezel saját csónakkal, azt megfelelő az adott tóra?
Vízparti horgászat
A vízparti horgászat számos lehetőséget kínál a horgászoknak, amikhez viszonylag kevés felkészülési idő szükséges. Ha nem kell a csónakkal foglalkozni, akkor szinte perceken belül készen állhatunk a horgászatra és olyan helyeket is felfedezhetünk, ahol nincs csónakra engedély.
Miután kiválasztottuk a tavat, érdemes összeállítani egy kis dobozt a szükséges eszközökkel, amik a kiválasztott hal kifogásához kellenek. A legjobb, ha mindig van nálunk egy kevés az alapfelszerelésekből: tartalék horog, súlyok, damil, csalik, kés, hal tárolására alkalmas eszköz, stb..


Érdemes a horgászbotunkat még azelőtt felszerelni, hogy kimennénk a tóhoz. A tóhoz érve érdemes információt gyűjteni, körbejárva a tavat érdeklődni és kiválasztani a megfelelő helyet, ahol azt gondoljuk, a legtöbb halat fogjuk kifogni.
A fent felsoroltakon kívül a legfontosabb, hogy élvezettel töltsön el minket a horgászat és sikerüljön kikapcsolódnunk, kiszakadnunk a hétköznapokból.
Csónakos horgászat

Amennyiben van csónakunk vagy eldöntöttük, hogy bérlünk egyet, akkor több lehetőségünk is van. Az, hogy melyik lehetőséget választjuk leginkább a tó adottságaitól, a kifogni kívánt hal fajtájától és a kedvünktől függ. Dönthetünk úgy, hogy lehorgonyozva a tó egy parttól távolabbi részén próbálkozunk, de választhatjuk azt is, hogy a tavat körbecsónakozva próbálunk szerencsét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése